ARO İRAN TURU9
Gece – 10 Gün
15-23 Mayıs 2022
1. Gün: Tahran’a uçakla ulaşım. Otele transfer ve konaklama.
2. Gün: Tahran / Shiraz
İlk olarak Pers uygarlığı eserlerinin sergilendiği Ulusal Müze’yi ziyaret ediyoruz. Daha sonra İran mücevher sanatının en güzel koleksiyonunun sergilendiği İran Ulusal Mücevher Müzesi’ni geziyoruz. Safevi, Afşar, Kaçar dönemlerinin ve Nadir Şah’ın Delhi Sultanlığı’ndan ganimet olarak elde ettiği mücevher koleksiyonlarının yanı sıra, Farah Diba’nın, Prenses Süreyya’nın çok özel günlerde kullandıkları ünlü Parisli mücevher ustalarının işledikleri çok özel Pehlevi Mücevherleri koleksiyonunu görüyoruz. Son ziyaret noktamız ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Golestan Sarayı’dır. Burası Kaçar Hanedanlığınca Avrupa saraylarından etkilenerek yaptırılmıştır. İç hatlar uçuşuyla Şiraz’a geçiyoruz.
3. Gün: Shiraz / Persepolis / Naqshe Rostam * Shiraz
UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan antik Persepolis (Taht-ı Cemşid) ören yerini ziyaret ediyoruz. Persepolis’in mimarisi Akamenid dönemi mimarisini yansıtıyor. Yerleşim yerinin antik dönemdeki adı Parsa ve eski İranlılara Persler denmesi de bundan ileri geliyor. Persepolis’te Tüm Milletler Kapısı, Büyük I. Darius’un yaptırdığı Apadana Sarayı ile Takara Sarayı ve I. Xerxes’in yapımına başlayıp oğlu I. Artaxerxes’in tamamladığı Yüz Sütun Sarayı gibi antik dönemin eşsiz eserleri mevcut. Persepolis’ten çıkan öğeler Tahran Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.
En eski Zerdüşt ateş tapınaklarından birine bakan Persopolis’in 12 km kuzeybatısında bulunan ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Nakş-ı Rüstem’e geliyoruz. Burada Akameniş İmparatorluğu (MÖ 550 – MÖ 350) Krallarına ait 7 adet kral mezarı ve 7 adet devasa kaya yontusu bulunuyor. Mezarlar ve yontular I-II-III. Darius, I. Xerses ve I-II-III. Artaxerses’e ait. I. Darius, Antik Yunan anakarasını MÖ 5. yüzyılda istila eden ancak MÖ 490 yılında Maraton Savaşı’nı kaybeden kral.
III. Darius’ta MÖ 330 yılında Makedonyalı Büyük İskender’e yenilen ve topraklarını ona kaybeden son Akamenid kralı.
Şiraz şairler, çiçekler ve bahçeler şehri olmasıyla biliniyor. Hafız Şirazi’nin mezarını ziyaret edip şiirleri eşliğinde bir çay ile günün yorgunluğunu atacağız.
4. Gün: Shiraz / Pasargadae / Yezd
Nasır el Mülk Camii-Pembe Cami’yi (1888) ziyaret ettikten sonra yaklaşık iki saatlik yolculuk sonunda UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan antik
Pasargad ören yerine geliyoruz. Burada dünyanın ilk büyük imparatorluğu olan Akamenid İmparatorluğu’nu MÖ 550 yılında
kuran Büyük Kiros’un anıt mezarını ziyaret ediyoruz. Büyük Kiros MÖ 530 yılında bir savaşta ölmüş ve onun bu anıt mezarı tam iki
yüzyıl sonra MÖ 330’da Büyük İskender tarafından da ziyaret edilmişti. Anıt mezarın sapasağlam günümüze kadar ulaşmış olmasının nedeni, İslam dünyasında bu mezarın Süleyman Peygamber’in annesine ait olduğu inancı idi. Yezd’e (Çölün İncisi) devam ediyoruz ve varınca akşam ışığında Emir Çakmak Binası’nın (14. Yüzyıl) keyfini çıkarıyoruz.
5. Gün: Yazd / İsfahan
Yezd çöl toprağı kullanılan, çöl rengi geleneksel mimarisi ve çarşıları ile ünlü kadim şehirdir. Yine burası “Badgir” denilen rüzgar kulelerinin mucidi bir şehir. Badgirler çölün sıcak rüzgârını belirli bir açıyla içeri alıp evin alt bölümlerine gelene kadar soğutan yüksek baca sistemleridirler.
Yezd’de yaşayan Zerdüşt Topluluğunun ölülerini doğaya sunduğu Dakhme-Sessizlik Kuleleri’ni gezip bilgi aldıktan sonra yüzlerce yıl hiç sönmeyen Ateşgah-Zerdüşt Tapınağı ve Müzesi’ni görüp Zerdüştlüğü tanıyıp Faravahar simgesini yorumlayacağız.
6. Gün: İsfahan.
İsfahan, İran’ın başyapıtı, antik İran’ın mücevheri ve İslam dünyasının en güzel şehirlerinden biridir. İsfahan’ın İslami yapılarının enfes mavi mozaik çinileri, geniş çarşısı ve şehrin muhteşem manzarasını süsleyen köprüler şehre ayrı bir güzellik katmaktadır. Şehrin tarihi 2700 yıl öncesine kadar uzanıyor. İslam sonrası bir çok dönemde İran’ın başkentiydi, ancak altın çağı Safeviler dönemindeydi. Bütün anıtlarıyla İsfahan büyük bir açık hava müzesidir. İsfahan’ın muhteşem mimarisini ve şehir kültürünü hissedebilmek için Kraliyet Meydanı (Nakş-ı Cihan), İmam ve Şeyh Lütfullah camileri, Ali-Qapu Sarayı ve 5 km uzunluğundaki çarşı gezilecektir. Geceleme İsfahan’da.
7. Gün: İsfahan.
Güzel freskleriyle İsfahan Chehel Sotun Sarayı (kırk sütun) Şah Abbas II’nin aslen bir zevk köşkü ve kabul salonu olarak inşa edilmiştir. Daha sonra göreceğimiz Cuma Camii 11. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar olan stilleri sergileyen gerçek bir İslam mimarisi müzesi niteliğindedir.
1606-1655 yılları arasında inşa edilen Vank Katedrali’ni ziyareti için Ermeni mahallesine hareket edeceğiz. Günü İsfahan köprülerini ziyaret ederek tamamlayacağız. Geceleme İsfahan’da.
8. Gün: İsfahan / Kashan / Tehran
Kaşan üzerinden Tahran’a gidiş. Bu çekici küçük vaha şehri, bir zamanlar Şah Abbas’ın gözdesiydi. Kaşan’da Fin Bahçesi’ni ziyaret edeceğiz. Yolumuzun üzerinde olan Kaşan Abyaneh köyünü de göreceğiz. Geceleme Tahran’da.
9. Gün Tahran.
İran’ın idari ve sanatsal başkenti Tahran’da İran tarihini sonuna kadar hissedeceğiz. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Tahran’da önemli müzeler bulunmaktadır. Reza Abbasi Müzesi ve Halı Müzesi’ni ziyaretinden sonra Doğa Köprüsü’nü ve Azadi Meydanı’nı görerek gezimizi tamamlayacağız.
Ücrete Dahil Olan Hizmetler:
-Otel Konaklama
-Vize Desteği
-Kahvaltı
-İngilizce İran asıllı rehber
-Tüm transfer ve ulaşım
-Giriş Ücretleri
-Yarım litre su (günlük)
-Uçak ulaşım (Tahran /Shiraz)
Ücrete Dahil Olmayan Hizmetler:
-Uluslararası uçak bileti
-Öğle ve akşam yemekleri
-PCR Testi
-Seyahat Sigortası
-Bagaj aşımı ücreti
-Vize giderleri
Fiyat Kişi Başı = 750 Euro
Single Oda Farkı = +195 Euro
Uçak = 250 Euro (yaklaşık olarak)
En az katılımcı sayısı 25 kişidir.
Programda değişiklikler yapılabilir.
Son kayıt tarihi 28 Nisan 2022’dir.
Bilgi ve Rezervasyon: 0242 311 11 30