YÖNETİM KURULU RAPORU
22.06.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6326 sayılı Meslek Kanunu gereğince kurulan odamız sizlerin değerli destekleri ile birçok alanda, mesleğimiz adına ilklerin odası olmuştur.
Yaşadığımız olumsuz olaylardan dolayı oldukça yavaşlayan turizm sektörü, 2019 yılında normale dönmesi ile beklentilerimizi arttırmıştı. Ancak 2020 yılına büyük umutlarla girerken ne yazık ki COVID-19 turizm dahil tüm sektörleri olumsuz etkilerken, profesyonel turist rehberleri en çok etkilenen meslek grubu oldu. Uzun zaman işsiz kalmamıza sebep olan salgının yaralarını yeni yeni sarmaya başlıyoruz. Bu şartlar altında elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösterdik. Bu çerçevede gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerle ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz.
- Başkan, Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri huzur hakları alacaklarından 2019-2020-2021 yıllarında vergiler dahil 405.824 TL feragatta bulunmuşlardır. 2019 yılında 3. dönem ilk Yönetim Kurulu toplantısında geçmiş dönemler göz önünde bulundurularak Başkanın önerisi ile ARO’ya bir başkan vekiline ihtiyaç olmadığı yönetim kurulunun her bir üyesi, kurumu başkan oluru ile en az başkan kadar temsil hakkı verilmesine ve bu sayede başkan vekili için 2019-2020-2021 yıllarında ön görülen ücret ve vergiler toplamı 175.071 TL kasamızda kalmıştır.
- 3. dönem alınmayan %40 oranındaki huzur hakları ve atanmayan başkan vekilliğinden edilen toplam tutar 580.911 TL’dir. Geçmişe dönük herhangi bir hak talebinde bulanma durumu ile karşılaşmamak için feragatnameleri imza altına alınmıştır.
- Mesleğin icra edilmesi, korunması ve iyileştirilmesi adına Antalya Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü, diğer kamu/kurum ve kuruluşları yetkilileri ile sürekli görüşmeler yapıldı.
- Pandemi süresince odamızı hiç kapatmadık. Mevcut kurallar çerçevesinde hizmet vermeye devam ettik. Özellikle yurt dışında salgından dolayı ülkemize gelemeyen üyelerimize bu dönemde yardımcı olduk. Diğer yandan pandemi süresince zor günler geçiren meslektaşlarımız için destek kredisi çıkması için, ilgili Bakanlık nezdinde çalışmalar yaptık. Aşı önceliği tanınması hususunda da çalışmalar yaparak turizm sezonunu en az kayıpla atlatmak üzere aşılanma sürecine giren ilk meslek gruplarından biri olduk.
- Dünyaca ünlü tenorumuz Hakan AYSEV (ücret talep etmeksizin) ve 250 meslektaşımız (gönüllük esasına göre) ile birlikte pandemi sürecinde Aspendos Tiyatrosu’ndan global medyaya yaymak üzere “we are waiting for you” sloganı ile tanıtım videosu çekimi yapıldı. Ülkemiz ve uluslararası medyada paylaşıldı. Bu organizasyonun maliyeti 160.000TL iken ARO’muzun bütçesinden sadece 10.000 TL ödeyerek güzel bir projeyi hayata geçirdik. Hakan AYSEV’e onur üyeliği plaketi takdim edilmiş olup, odamızın ilk onur üyesi olmuştur.
- 21 Şubat Dünya Rehberler günü etkinliği kapsamında; Patara Yılı münasebeti ile meslektaşlarımızla Patara Ören Yerini ziyaret ettik. Sayın Prof. Dr. Havva IŞIK’tan kazılar ve gelişmelerle ilgili son bilgileri meslektaşlarımızla buluşturduk. Bu projede bize destek veren taşımacı firmaya teşekkür belgesini takdim ettik. Bu sayede projenin ARO’ya maliyeti olmamıştır. Ancak kazı alanını gezdiğimizde arkeologlarımızla yaptığımız görüşmelerde; erzakla ilgili olan sıkıntılarını dile getirdiler. ARO Yönetim Kurulu kararı ile 5.500 TL değerinde erzak desteğinde bulunduk.
- ARO Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında, Sevgi Evlerinde bulunan 216 kimsesiz çocuklarımızla birlikte öğle yemeği yiyip, Antalya Aquarium’u gezdik. Odamızın sağlamış olduğu koordinasyon neticesinde; ulaşımla ilgili transfer, akvaryum girişi ve diğer hizmet kalemlerine herhangi bir ücret ödenmemiştir.
- Ayrıca bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında; Antalya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü aracılığıyla 216 çocuğumuza hayırseverlerin katkılarıyla 150 TL değerinde toplam 32.400 TL’lik hediye çeki ile çocuklarımızın eğitim ve giyim ihtiyaçlarını karşıladık.
- Geleneksel hale getirdiğimiz plaket törenimizi geçen yıl kısıtlamalar sebebiyle gerçekleştiremedik. Bu yıl ki plaket törenimizi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına denk getirerek iki mutluluğu aynı anda üyelerimiz ve yakınlarıyla birlikte coşkuyla kutladık.
- 11 Ekim Milli Ağaçlandırma Günü vesilesiyle üyemizle birlikte Manavgat Kalemler Bölgesinde ARO’ya ayrılmış alanda 350 adet fidan diktik. Önümüzdeki aylarda fidanlarımızın olduğu yere “ARO Hatıra Ormanı” tabelasını dikeceğiz.
- İlki gerçekleştirilen TÜRSAB Turizm Kongresinde “Seyahat Acentaları ve Profesyonel Turist Rehberleri İşbirliği ve İletişim” konulu panelde moderatör olarak yer aldık.
- 6326 Sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince Kaş’tan Alanya’ya, Isparta ve Burdur sorumluluk bölgelerimizde denetimler aksatılmadan hafta sonları dahil yapılmıştır. Raporlar aylık olarak tarafınıza e-posta yoluyla iletilmiştir. Yapılan denetimlerle meslektaşlarımıza istihdam yaratıldığından bu konuya özellikle önem gösterdik. Bu bağlamda konsantre bir şekilde denetimlerde rehber haklarını savunan, sorumluluklarını yerine getirmeyen acenteler ile ilgili maliye ve SGK üzerinden ciddi mücadele verilmiştir. Yapılan denetimlerle ilgili detaylı bilgi yıl yıl aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.
- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Balıkesir Üniversitesi Rehberlik bölüm başkanı Prof. Özlem Köroğlu moderatörlüğünde ilk kez yapılan 1 Türkiye Turizm zirvesine katıldık. 13 kez rehberlikle ilgili sorunlar çalıştayına iştirak ederek temsiliyet yapılmıştır.
- Denetlemeye; Antalya Rehberler Odası ve Turist Rehberleri Birliği adına Denetim görevlileri, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Turizm Danışma Büro Görevlileri ve TURSAB yetkilisi
katılmışlardır. - Belgesiz rehberlik ve belgesiz acentecilik yapanlar; haklarında idari para cezalarının uygulanması için resmi yazı ile İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne bildirilmiştir.
- Rehbersiz tur ve rehber-acente hizmet sözleşmesi yapmadan tur düzenleyen acenteler; haklarında Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğüne raporlanmak üzere İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne gönderilmiştir.
- Rehber –Acente sözleşmesi yapmadan rehberlik hizmeti veren rehberler; haklarında idari para cezası ve disiplin cezası uygulanması için Turist Rehberleri Birliği’ne gönderilmiştir.
- Belirtilen cezalar:
- Belgesiz rehberlik yapanlar için 1618 sayılı Kanunun 30.maddesi gereğince 953TL- 3825TL arası para cezası.
- Rehbersiz tur yapan acentelere 1618 sayılı Kanunun 27. maddeleri gereğince 3898 TL para cezası.
- Belgesiz acentecilik faaliyeti için 3825TL – 9574TL arası para cezası.
- Sözleşmesiz çalışan rehbere 6326 sayılı Kanunun 5. maddesi gereğince disiplin ve üç günlük taban ücretten az olmamak koşulu ile para cezası.
- Sözleşme yapmadan rehber çalıştıran acenteye 1618 sayılı Kanunun 27. maddesi gereğince 1911 TL para cezası.
DENETİM KURULU RAPORU
Antalya Rehberler Odası’nın Denetleme Kurulunda görevlendirdiğiniz bizlerin; 6326 sayılı Kanun ve Yönetmelik ile Denetim Kurulu’na tanıdığı yetki çerçevesinde kalınarak 2019-2021 yılları arasında mevzuat ve esas mukavele hükümleri ile Genel Kurul Kararlarına uygunluk yönünden her ay yapmış olduğumuz sürekli denetimler neticesinde aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.